Vyléčení 4124228
Nakažení 4168015
Úmrtí 41759

21.11.2022 05:30

Mohou pomoci chytré aplikace?

Když jsme se rozhlédli po světě, ukázalo se, že jinde vznikla celá řada aplikací, které se snaží pomoci s bojem proti COVID-19. A většinou jsou velmi účinné. V současné době chystáme do testování tři koncepty.

Ten první je k soukromí nejšetrnější. Přes Bluetooth si „očuchá” okolí telefonu a uloží identifikátory ostatních bluetooth zařízení. Pokud se později v aplikaci někdo z uživatelů označí jako nakažený, epidemiologický model vyhodnotí, zda jste s ním byli v kontaktu dost dlouho na to, aby bylo nutné vás varovat a směřovat k dalšímu vyšetření. Podstatnou výhodou je vysoká míra soukromí, není nutno znát ničí kontakty a dokonce ani polohu, vše vychází jen z toho, že jste zařízení nakaženého viděli dost dlouho. Nevýhodou je nutná vysoká míra používání této technologie.

Druhý přístup spočívá v tom, že uživatel aktivně nahraje údaje o své poloze, kterou ukládají Google Maps. Musí tedy aktivně exportovat tento soubor z Google Maps a uložit jej na náš web. Pak se opět spočítá, zda jste nebyli v kontaktu s nakaženým. Zřejmých výhod a nevýhod tohoto přístupu je celá řada: polohová data dostáváme jednorázově a bez vašeho vědomí nikdy více, procesem ale projde málo lidí. Jde tedy spíše o doplňkovou metodu pro velké fandy soukromí.

Třetí přístup spočívá v aktivním sbírání polohy přes GPS v mobilní aplikaci a vyhodnocování kontaktu s nakaženými. Tahle záležitost je nejvíce invazivní do vašeho soukromí, nejvíce drancuje baterky mobilu, ale také dává nejpřesvědčivější výsledky.

Všechny tři přístupy testujeme a uvidíme. Co si o tom myslíte vy?

A na závěr: všichni, kdo na projektu COVID19CZ pracujeme, věnujeme celý svůj život ochraně soukromí lidí. Všude důsledně dbáme na to, aby se nesbírala data, která nejsou potřeba, aby uživatel byl důsledně informován o následcích svého rozhodnutí a používání takové aplikace a rozhodně data nikomu nevydáme, po použití je mažeme. Bedlivě zvažujeme všechna pro a proti. Za tím si tu všichni stojíme celou svou životní prací a přesvědčením. Není potřeba se nás ptát, zda si uvědomujeme, že … uvědomujeme, promýšlíme pro a proti.
Zpět