Vyléčení 4124228
Nakažení 4168015
Úmrtí 41759

21.11.2022 05:30

Potápěčské masky do nemocnic (nekecáme!)

Rychle vytipoval masky z Decathlonu a Sportisima, kterých byl v obchodech dostatek a které konstrukčně vyhovovaly. Následně jím vedený tým konstruktérů rychle designoval část, která napojuje „šnorchl“ s virovým filtrem P3R, který zajistí, že ani k dýchajícímu, ani do volného prostředí, se nákaza nedostane. Variantou je také levnější a dostupnější filtr HEPA.

Hlavní výhodou řešení je krytí celého obličeje a zajištění filtrace vzduchu. Díky tomu by se nákaza ke zdravotníkovi neměla dýchacím ústrojím nebo sliznicemi dostat. Naopak nevýhodou je, že Davidův tým vykoupil zásoby potápěčských masek obou obchodních řetězců z velké části střední Evropy. Pokud jste tedy počítali s tím, že se budete letos potápět, budete se muset podívat po jiné potápěčské masce, která není pro lékařské použití vhodná. Za to se vám samozřejmě omlouváme!

Veškeré podklady, jak je u COVID19CZ projektů zvykem, jsou uvolněny jako open source. A pro pořádek připomínáme, že původní inspirací byl projekt Isinnova, někde zahlédnutý obrázek řešení „redukce“ pro celoobličejové potápěčské masky. Masky jsou určeny pro lékaře a pracovníky IZS, nelze je samostatně objednávat. Pozornost je také nutné věnovat správné sterilizaci.

Je úžasné, jaká kreativita se v oblasti lékařských pomůcek rozjela, nedávno před tím dal do oběhu (zdarma) své obličejové štíty Josef Průša (disclaimer: šéf autora této zprávy), na dalších řešeních se pracuje. Na vlastních respirátorech se dále pracuje na ČVUT, jiné řešení vstřikováním plastu používá Ondřej Suchomel či Štěpán Stránský, kteří na modelu respirátoru pracují.

Vypadá potápěčská maska na lékařích a sestrách trochu humorně? Inu, jiné moc nejsou. Jenže kvůli tomu to nevzdáme!
Přispět k práci lze na Slacku v kanálu #respiratory_a_zdravotni_pomucky.
 


Zpět