Vyléčení 4124228
Nakažení 4168015
Úmrtí 41759

21.11.2022 05:30

Na plicní ventilátory se mezi lidmi vybralo přes 10 milionů korun za jeden den

CoroVent : “Sbírku zastavujeme a o dalších krocích jednáme se státem”. Děkujeme vám!!!

Neuvěřitelná vlna solidarity překvapila autory projektu plicních ventilátorů pro nakažené koronavirem s respiračními obtížemi. Deset milionů korun se ve sbírce vybralo za necelý jeden den. Vybrané peníze budou použity na výrobu prvních sta kusů. Autoři projektu nyní sbírku zastavují, protože se do podpory projektu chce vložit stát a strategicky podpořit nejen boj s nemocí, ale i digitalizovat český průmysl a pomoci při exportu této inovace do zahraničí.

“Nemáme slov! Takovou podporu jsme nečekali. Díky  této úžasné rychlosti a podpoře od téměř sedmi tisíc lidí se za necelý jeden den vybralo deset milionů korun. To je neuvěřitelné a dokazuje to sílu skvělých českých lidí. Nejen v tom najít a vyrobit kvalitní přístroj, ale i semknout se a rychle vybrat peníze potřebné na záchranu životů,” popisuje Pavel Doležal (Keboola), jeden z ideamakerů iniciativy COVID19CZ a dodává: “Díky tomu, kolik lidí a jak rychle přišlo s pomocí a darovalo peníze, získal pozornost Ministerstva průmyslu a obchodu. Už dnes ráno jsme s nimi zahájili jednání. Chtějí nám totiž pomoci projekt strategicky zastřešit.”  

COVID19CZ tak na dalším projektu ukazuje, že nejen IT podnikatelé, ale i český průmysl jako takový umí inovovat velice rychle. Během týdne vznikl projekt, spojily se desítky českých firem, upravily svoje procesy a dohromady a pod dohledem odborníků z ČVUT se spojily k výrobě plicního ventilátoru. Pokud dostane projekt podporu od státu, o které se nyní jedná, bude to nový vývozní artikl chytrého českého průmyslu. Unikátní spojení lidí z  IT, průmyslu, akademiků a stovek dobrovolníků v rámci hnutí COVID19CZ tak znovu státu ukazuje, jak rychle mohou vznikat projekty, které zachraňují svět. A zároveň praktický důkaz toho, že v moderním světě jsou důležité firmy, které jsou schopné se rychle zorganizovat a flexibilně uzpůsobit své vývojové i výrobní procesy. COVID19CZ věří, že jde o cestu, jak moderní a chytrý průmysl dělat.
 
Zpět